RUNNER SHOP
f

Isnin, 25 Ogos 2014

pembantu rumah Thailand (Melayu, Islam)

Salam kepada semua. 
Kami membuka peluang kepada keluarga yang beragama Islam sahaja untuk mendapatkan pembantu rumah Thailand (Melayu, Islam) bagi tujuan menjaga anak2, mengemas & memasak serta menjaga orang tua. 
Kos pengambilan adalah RM3860, tidak termasuk permit, fomema serta yang lain2. Dijamin jimat kos.
Untuk lebih lanjut, tuan/puan boleh datang berjumpa kami di pekan Rantau Panjang untuk berbincang tentang gaji, prosedur serta proses. Sila telefon untuk temujanji atau keterangan lanjut, 010-4066907 (Mohd.Suria), 014-8190070 (Abd.Khairul Deen @ Cikgu Deen). 
Terima Kasih.

Isnin, 18 Ogos 2014

Seorang lelaki maut akibat serangan lebah di kilang sawit

Seorang lelaki maut akibat serangan lebah di kilang sawit. Melalui 
facebook
 Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia, beberapa gambar mangsa yang maut akibat serangan lebah telah dikongsikan kepada umum.


Kejadian pada jam 12.24 tengah hari semalam itu berlaku di Kilang Sawit Lock Heng, Bandar Penawar, Johor.
Mangsa yang meninggal dunia di tempat kejadian telah dikeluarkan oleh anggota Bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Bandar Penawar.
GAMBAR: Lelaki Maut Akibat Serangan Lebah Di Johor

GAMBAR: Lelaki Maut Akibat Serangan Lebah Di Johor

GAMBAR: Lelaki Maut Akibat Serangan Lebah Di Johor
GAMBAR: Lelaki Maut Akibat Serangan Lebah Di Johor
GAMBAR: Lelaki Maut Akibat Serangan Lebah Di Johor

Isnin, 11 Ogos 2014

Daftar akaun Facebook dengan SKMM

index
KUALA LUMPUR – Kerajaan perlu mempertimbangkan agar semua pemilik akaun laman sosial Facebook berdaftar dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) bagi memudahkan pengenalpastian identiti pemilik akaun.
Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Komunikasi, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Mohamad Md Yusoff berkata, langkah itu adalah wajar berbanding menutup Facebook supaya pemilik akaun tidak sewenang-wenangnya menyalahgunakan laman sosial.
“Sekarang ini, bila berlaku kes seperti menghina (Yang di-Pertuan) Agong, mempersenda agama, fitnah dan sebagainya di Facebook, kita susah nak jejaki siapa yang melakukannya, lepas itu ada pula alasan kena godam, akaun palsu dan server daripada luar,” katanya kepada Bernama.
Baru-baru ini tindakan individu yang menghina Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah di laman Facebook oleh pemilik akaun ‘Chandra Lawan Tetap Lawan’ mendapat kecaman orang ramai dan sehingga kini SKMM sedang bekerjasama dengan polis bagi menjejaki individu itu.
Pensyarah Kanan Program Komunikasi Fakulti Kemanusiaan Seni dan Warisan (FKSW) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Saat Awang Damit pula berkata, sekiranya cadangan itu dilaksanakan, SKMM perlu meneliti setiap permohonan pendaftaran akaun laman sosial itu bagi memudahkan pengesanan identiti.
“Misalnya, SKMM terima permohonan hari ini, dia tak boleh lulus terus, ambil masa beberapa hari sehingga ke seminggu untuk pastikan semua butir permohonan seperti nama, alamat, ID pengguna adalah betul,” kata Saat.
Katanya ia bertujuan mewujudkan suasana bertanggunjawab di kalangan pengguna Facebook di samping menggunakan laman sosial itu untuk memberikan idea-idea bernas.
Saat juga berkata, keintelektualan seseorang individu yang berkongsi komen atau pandangan melalui media sosial perlu kena pada tempat dan asasnya supaya tidak berlaku salah faham dan maklumat tidak tepat disebarkan.
Sementara itu, Pensyarah Kanan Program Komunikasi FKSW UMS, Dr Haryati Abdul Karim berkongsi pandangan sama agar pemilik akaun laman sosial itu berdaftar dengan SKMM.
Beliau berkata, adalah tidak wajar menutup Facebook hanya disebabkan oleh segelintir pihak yang menyalahgunakan fungsi laman sosial itu.
Dalam pada itu, Haryati mencadangkan agar satu undang-undang seperti Anti-Ungkapan Kebencian diwujudkan yang menghalang seseorang itu daripada mengeluarkan kata-kata yang tidak sepatutnya dan boleh menimbulkan kebencian serta menghina bangsa, etnik, agama dan kewarganegaraan.
Undang-undang itu banyak diguna pakai di Eropah seperti Denmark, Perancis, Belanda dan United Kingdom bagi mengekang golongan yang tidak bertanggungjawab dan menyalahgunakan laman sosial dengan mengeluarkan kenyataan kesat dan fitnah untuk menimbulkan rasa benci masyarakat.
Jumaat lepas, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, kerajaan bersedia mengkaji kewajaran menutup laman sosial Facebook ekoran pelbagai penyalahgunaan di laman itu.
Beliau berkata, kementerian akan menjalankan kajian bagi mendapatkan maklum balas orang ramai berhubung perkara itu.

Lelaki maut ketika diurut di pusat rekfleksologi

MIRI – Seorang pelanggan lelaki meninggal dunia ketika sedang diurut di sebuah pusat refleksologi di sini, lewat malam tadi.
Ketua Polis Daerah Miri, Asisten Komisoner Gan Tian Kee berkata, dalam kejadian pukul 12.01 malam itu, Yap Kien Bun, 41, berasal dari Perak dikatakan tidak sedarkan diri semasa badannya diurut di pusat berkenaan.
Katanya, usaha menyelamatkan mangsa dilakukan pekerja pusat berkenaan namun gagal sebelum menghubungi Hospital Miri.
“Pasukan perubatan mengesahkan mangsa sudah meninggal dunia di tempat kejadian,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.
“Pemeriksaan mendapati tiada kecederaan atau kesan luka dikesan pada tubuh mangsa dan mayat dihantar ke Hospital Miri,” katanya.
Polis mengklasifikasikan kes sebagai kematian mengejut. – Bernama
Filed in: Berita Semasa

Impian hari bahagia berkecai

image (4)
TAMPIN – “Segala persiapan perkahwinan telah kami siapkan dan kad jemputan kahwin juga sudah separuh diedarkan kepada saudara serta kenalan bagi majlis kahwin kami 29 November ini,” luah tunang mangsa kemalangan maut, Nor Hazaliza Rashid, 25, ketika ditemui di perkarangan
Bilik Mayat Hospital Tampin, dekat sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira 2.30 petang kelmarin, mangsa, Mohd Affendi Arifin, 25, mengalami kecederaan parah selepas terbabit dalam kemalangan di Kilometer 1.5, Jalan Gemencheh-Felda Bukit Rokan dan disahkan meninggal dunia di Hospital Tampin kira-kira dua jam selepas kejadian.

Menurut Hazaliza, kali terakhir dia berjumpa dengan tunangnya itu ialah pada Jumaat lalu apabila tunangnya itu membawanya keluar untuk makan malam di rumah kakak sulungnya, Rasyidah Rashid, 33, di Kuala Pilah.

“Semasa makan malam, kami ada berselisih pendapat sedikit dan kebiasaannya tunang saya akan meminta maaf. Namun, pada malam itu dia hanya berkata “sayang mahu abang pergi dahulu ke?” “

“Saya marahkannya mengapa berkata begitu dan dia tidak membalasnya. Jadi bila saya terima panggilan sekitar jam 3 petang menyatakan tunang saya kemalangan saya terkejut,” katanya.

Hazaliza berkata, sebaik mengetahui tunangnya meninggal dunia dia tidak dapat menyembunyikan perasaan sedihnya lebih-lebih lagi segala persiapan telah dibuat dan tunangnya itu juga bakal melaporkan diri bertugas di salah sebuah kem tentera hari ini.

Menurutnya, tunangnya itu sememangnya seorang yang sangat baik dan mereka berkenalan melalui adik tunangnya itu yang pada mulanya menjadi adik angkatnya semasa menuntut  tingkatan enam di Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Dato’ Mohd Taha.

“Perkenalan kami sudah lama dan majlis kami hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi.  Bagaimanapun, keluarga saya sudah sepakat untuk meneruskan majlis pada tarikh berkenaan tetapi bukanlah majlis perkahwinan tetapi majlis tahlil serta doa selamat untuk arwah tunang saya.

Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Ulu Rokan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Tampin, Superintendan Wooi Kooi Cheang mengesahkan kejadian berkenaan dan menyatakan siasatan awal mendapati mangsa yang menunggang motosikal dari arah Gemencheh terbabas masuk ke laluan bertentangan.

“Motosikal mangsa dipercayai bertembung dengan sebuah lagi motosikal dari arah bertentangan.  Mangsa dikejarkan ke Hospital Tampin bagi rawatan lanjut, bagaimanapun disahkan meninggal dunia beberapa jam selepas kemalangan,” katanya.

Ahad, 10 Ogos 2014

Gambar seekor kucing memerhatikan proses pengkebumian



Gambar seekor kucing yang sedang duduk memerhatikan proses pengkebumian seorang lelaki yang dipercayai sebagai tuannya ini betul-betul menyentuh hati. Gambar ini asalnya daripada 
Facebook
 Page Revolusi Anak Muda Malaysia [R.A.M.M].

Kisah Kucing Setia Terhadap Tuannya

Daripada gambar yang dikongsikan di atas datanglah satu komen daripada seorang yang bernama Sunazrah Saleh yang mengatakan arwah adalah ayahnya. Dikatakan arwah adalah seorang yang sangat menyayangi kucing. Ini adalah komen Puan Sunazrah Saleh yang telah saya perbetulkan sedikit tulisannya…

    Arwah adalah ayah saya. Arwah meninggal 9 Syawal yang lalu. Arwah memang sayangkan kucing. Dah berpuluh-puluh kucing yang dia jaga. Kebanyakan kucing yang dibela sampai kucing tua, mati atau dicuri orang. Sejak arwah sakit dan pakai wheelchair…kami tak kasi dia bela kucing lagi. Taip memang kami tak boleh pisahkan kasih sayang dia dengan kucing. Pantang nampak kucing lintas depan dia, mesti dia panggil bagi makan.

    Kalau bawak arwah pergi kedai makan mesti ada kucing datang dekat arwah. Sampai kitaorang selalu cakap kat arwah…bau abah ni kucing suka kot. Sebelum ni ada seekor kucing yang paling arwah sayang tapi dah kena curi. Dulu semasa kami tinggal di Wangsa Maju Section 1, setiap kali azan arwah mesti pergi ke surau jalan kaki. Kucing tu akan mengiringi arwah sampai ke surau. Lepas tu dia akan tunggu kat depan pintu surau. Bila arwah keluar dia ikut iring balik. Begitulah rutin hari-hari. Tidur pula hujung kaki arwah…sampailah kucing tu hilang kena curi.

    Terlalu banyak kisah menarik arwah dengan kucing-kucing jagaanya. Dan kebanyakan hilang kena curi. Sebab arwah tak suka sangkarnya kucingnya. Sebab dia tak suka kurung kucing.

    Kejadian di tanah perkuburan tu memang kami satu keluarga terperanjat jugak. Seekor kucing yang kami tak pernah nampak sebelum ini ada di pusara arwah. Tadi saya cuba singgah nak tgk…rupa-rupanya kucing tu ada lagi kat situ. Saya ada bertanya pada ustaz kejadian tu. Ustaz kata mungkin arwah pernah jumpa kucing ni dulu tapi kita mungkin tak tahu, ataupun ada maksud lain yang tersirat utk menyedarkan kita bagaimana kasihnya seorang hamba Allah pada kucing sepanjang hayatnya. Wallahuaklam..

Subhanallah. Kejadian ini memang jarang berlaku. Kalau dilihat gaya kucing itu seperti sedang meratap pemergian tuannya ke alam Barzakh.

pembekal aircond secondhand 2015 ( selangor)

salam semua..
di sini saya ada 300 unit aircond complete set untuk di jual.
harga seperti berikut:
air-cond 2nd brand YORK dan ACSON (wall mounted)
1hp - 450.00 ( brand biasa )

rm 500 untuk brand york,acson,panasonic 






1.5 hp-650 ( untuk brand biasa)

1.5hp - 700.00( untuk brand york,acson,panasonic)



2.0 hp-rm950 ( untuk brand biasa)

2.0hp - 1100.00(untuk brand york,acson)

*HARGA TIDAK TERMASUK PEMASANGAN.

harga dah fixed x boleh nego, sbb paling murah dalam pasaran. apa2 pertanyaan boleh hubungi 

khairil 0126884622




cara nak beli sila datang di kedai(opis ) saya 

tengok aircond berminat terus beli  

alamat kedai no21a,jalan pp2/4,taman 

putra prima

puchong ,selangor.